Rundetårn

Højde: 34,8 m

Areal af platformen: 104,5 m²

Fakta: Allerede i 1622 lader det til, at Christian 4. har planer om at bygge på den plads, hvor Rundetårn og Trinitatis Kirke ligger nu. At han får skøde på grunden kan læses i Kjøbenhavns Diplomatarium Bind Nummer 760.

Men først i år 1635 starter de rigtige byggeplaner, og i denne forbindelse foreslog hans astronom Christian Longomontanus ham at opføre et astronomisk tårn. Longomontanus (eller Lomborg som var hans danske navn) havde først foreslået Valby Bakke som stedet for et nyt observatorium, men tårnet skulle pynte på den nye kirke og være tæt på universitetet, så observatoriet kom til at ligge inde i byen.2

 

Som bygmester valgtes Hans van Steenwinckel den yngre søn af kongelig bygmester Hans van Steenwinckel den ældre, der i 1578 var blevet indkaldt til arbejdet på Kronborg. Steenwinckel den yngre nåede dog ikke at færdiggøre tårnet, fordi han døde i 1639. Fra 1640 var overbygmesteren Leenart Blasius, som kom fra Holland. At kongen vidste besked med hans kvalifikationer fremgår af hans breve.

 

Hele bygningen er opført på et fundament af kampesten, som allerede fra 24. november 1636 var blevet kørt dertil fra volden. Der var dog ikke sten nok, så derfor skrev kongen til professorerne og Domkapitlet i Roskilde, at de skulle få deres bønder til at føre sten til den nye studenter-kirke, dog skulle de største sten køres på kongens Rustvogne.

 f

 Mursten blev bestilt i Holland, idet de hjemlige teglværker ikke kunne levere sten af tilstrækkelig god kvalitet, og d. 7. juli 1637 nedlagdes grundstenen til byggeriet af murermesteren Jørgen Scheffel fra Bern.

Da selve tårnet i sommeren 1640 er ved at være færdigbygget, skulle toppen indrettes til observatorium, den nye bygmester Blasius var vel ikke kommet helt ind i arbejdet endnu, så kongen giver anvisninger:

Udformningen af toppen ligner indretningen af Tycho Brahes Stjerneborg, hvis sidelængde også er det samme som diameteren af tårnet. I bygningskontrakten med tømrermester Poul Goltz fremgår, at meningen var at opføre fem astronomiske huse på platformen ligesom på Stjerneborg.jf

 

Byggeriet gik tit i stå på grund af pengemangel, derfor blev det pålagt de øvrige kirker i Danmark og Norge at afgive en del af deres indtægter i byggeårene, dog forsømte flere af lensmændene at indsende penge.

Endelig stod tårnet færdigt i 1642, kirken blev først færdiggjort i 1656 og biblioteket i 1657.

Trinitatis Kirke er et af Christian den 4.s mest kendte bygninger. Han ønskede at bygge en universitetskirke for universitets professorer og studerende. Bygningen skulle både være kirke og kunne have verdslige funktioner. Udover kirkerummet skulle den rumme den kongelige bogsamling og et observatorium. Denne tredeling er afspejlet i kirkens navn – Trinitatis Kirke – Treenigheden, hvor Faderen er i Himlen, Sønnen er sandheden (i bøgerne) og Helligånden er i Kirken.

 

Efter at grundene på hjørnet af Købmagergade og Landemærket var blevet ryddet for huse blev grundstenen lagt den 7. juli 1637. Rundetårn stod færdig 1642-43 og den sidste sten i hvælvingerne blev sat 7. juli 1651 og kirken blev indviet Trinitatis søndag 1. juni 1656.

Vi ved, at Christian den 4. selv havde været i planlægningen af byggeriet. Det praktiske arbejde ved byggeriet stod de kongelige bygmestre for. Bygningens udseende var planlagt i meget grove træk og en række ikke uvæsentlige detaljer fandt først deres endelige udformning under byggeriet. F.eks. blev Rundetårns højde først bestemt mens byggeriet stod på.

 Tilbage til forsiden
j